dimecres, 21 de maig del 2014

Tramuntana abans de Tramuntana

Ahir dimarts 20 de maig vam tenir de nou el plaure de comptar amb la saviesa i bones dots de comunicació del Dr. Antoni Rodríguez Perea. Ens va parlar de com era la serra de Tramuntana abans de ser serra, és a dir, abans de formar-se el relleu fa 18 milions d'anys a causa del xoc de les plaques africana i ibèrica. 



Ens remuntarem als remots temps del miocè (fa uns 23 milions d'anys) moment en el qual les roques ens ensenyen que el clima del solar mallorquí era tropical ja que trobem restes d'esculls de coral per sota dels encavalgaments mesozoics al llarg de tota la serra. 



Cal no confondre aquests esculls amb els més recents que trobem en altres parts de la illa, com en Cala Pí i Cap Blanc que són molt més recents (d'uns 6-7 milions d'anys d'antiguitat) encara que igualment interessants. Sorprèn que malgrat les grans deformacions associades a la formació de la serra es conservin tan bé aquelles colònies d'animals marins d'una "Mallorca" tropical.

Dissabte 31 de maig durem a terme una sortida al camp (Banyalbufar, Són Marroig, Cala Deià) guiada per en Antoni per veure aquests corals fòssils en directe. La sortida és gratuïta i tothom és benvingut. Donarem més detalls a mesura que s'acosti el dia.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

About